Vår historie

Grønn kjærlighet

 

Vår visjon er å lage grønn mat som smaker godt, er sunn for kroppen og bærekraftig for miljøet. Det er dette som motiver alle oss i Grønne Folk, og vi er stolte over å lykkes – hver eneste dag. 

Heldigvis spiller maten oss god. Den er lagd av urter og ferske grønnsaker med en form eller størrelse som gjør at de egentlig skulle vært sortert vekk – selv om smak og næringsinnhold er som det skal være. All mat er produsert uten tilsetningsstoffer av oss: En gjeng gårdsfolk med et bankende hjerte for sunn vegetarmat og kloden vår. Vi håper du liker oss. God appetitt!

Vår familie

 

Grønne Folk-familien er engasjerte folk med et hjerte for smakfull og sunn mat. Ragnhild og Jonas er gartnerne som driver gården og gartneriet på Frosta, der det hele startet. Her er også yngstesønn Jørgen en viktig bidragsyter i produksjonen sammen med kokken, Bjørnar. Sistnevnte spiller en nøkkelrolle. Bjørnar har nemlig disket opp med nydelige retter for oss fra dag én, etter å ha meldt overgang til Grønne Folk fra et av Trøndelags beste kokkelag.

Sammen med en god håndfull kolleger er vi folka som utgjør fortellingen om Grønne Folk.  Det er en fortelling om arbeid, svette, noen få tårer, men aller mest optimisme, glede og begeistring over å lykkes.

Frosta er kanskje ikke et offisielt familiemedlem. Hjemstedet vårt sitt bidrag til Grønne Folk og regionen for øvrig kan likevel ikke undervurderes. Bøndene her produserer cirka 70 ulike typer grønnsaker, poteter og urter. Kunnskap om jord og dyrking er nedarvet i generasjoner. Kombinasjonen av dyktige fagfolk og gode vekstvilkår gjør at vi befinner oss i sentrum av et av Norges mest frodige grønnsakskammer. Og om vi skal få si det selv; stedet der maten fra jorda smaker aller best!

Vår begynnelse

En høstdag i 2015 satt Ragnhild ved kjøkkenbordet på familiegården i Frosta. Hun så nok en traktorhenger med utsorterte gulrøtter på passere forbi, på vei til søppeldynga for å bli kastet. Ragnhild slo hendene sammen og bestemte seg. «Nå er det nok! Verden har behov for sunn mat. Da kan ikke vi se på at lass på lass med gode, næringsrike grønnsaker går til spille. Vi må gjøre noe!»

Som sagt, så gjort. Hun fikk med seg resten av familien og kokken Bjørnar på å etablere Grønne Folk. Deres første oppgave: Å lage et parti hummus som skulle selges til lokale REMA 1000-butikker. Utfordringene meldte seg raskt. Det fantes verken vegetarproduksjon, prosessutstyr eller kompetanse tilgjengelig i Norge. Legg til at Grønne Folk hadde tilnærmet null kunnskaper om alt fra markedsføring til pakningsdesign. Derfor måtte absolutt alt læres fra grunnen av.

I dag innrømmer vi gladelig at pågangsmotet den gangen nok var litt naivt. Samtidig gikk vi inn i vår første produksjon med et oppriktig ønske om å lage god, sunn og enkel mat fra bunnen av. Troen på å lykkes er fortsatt motivasjonen vår når vi hver dag jobber for at flere skal oppdage Grønne Folk.

Vårt grønnsakssyn

Mange grønnsaker får ufortjent korte liv. Litt feil størrelse eller form gjør at de sorteres vekk så fort de er høstet, selv om smak og næringsinnhold er som det skal være.

Det synes vi i Grønne Folk blir feil. Å bruke hele råvaren er viktig for å redusere matsvinnet og bedre klimaet vårt. Derfor bruker vi nettopp grønnsakene som er litt for lange, korte, skeive eller krokete til å lage den gode maten vår.

Grønnsakene kommer ubehandlet til oss, rett fra en av åkrene som ligger noen steinkast fra produksjonskjøkkenet vårt. Der renser, skreller og kutter vi opp før alt havner i gryta for gryte-koking eller burger-steking. Den svært korte avstanden mellom jord og kjøkken gjør at vi med stolthet kan hevde at Grønne Folk faktisk lager ureist mat av alle grønnsakene. Fordi vi har et syn på grønnsaker som sier at utseendet ikke betyr alt. Det er tross alt det indre som teller mest.

Heldigvis spiller maten oss god. Den er lagd av urter og ferske grønnsaker med en form eller størrelse som gjør at de egentlig skulle vært sortert vekk – selv om smak og næringsinnhold er som det skal være. All mat er produsert uten tilsetningsstoffer av oss: En gjeng gårdsfolk med et bankende hjerte for sunn vegetarmat og kloden vår. Vi håper du liker oss. God appetitt!

Vår hemmelighet

Hver gryte med mat som vi lager er unik. Det sier seg nesten selv. Alle vet jo at en gulrot som har vokst ytterst på Neset i sandjord, er annerledes enn gulroten som har vokst midt på bygda i leirjord. Eller hva?

Vel, kokken vår, Bjørnar, vet det i hvert fall. Derfor smaker og tilpasser han alltid oppskriften til dagens råvarer. Kjenner du en ørliten forskjell på smak og konsistens fra sist gang du spiste? Det er belønningen du får ved å spise mat med få ingredienser, laget fra bunnen av, helt uten tilsetningsstoffer.

I den smaksfesten fortjener de ferske urtene våre litt ekstra skryt for sin innsats. De vokser i drivhuset på gården, nøyaktig 217 skritt unna produksjonskjøkkenet. I drivhuset kan vi velge og vrake blant minst 40 ulike sorter urter. Og i tilfelle det skulle være noen tvil: Ferske grønnsaker, urter og litt krydder blir nam-nam!

Alt dette er Grønne Folks stadig mindre hemmelige hemmelighet. Fordi ingen kjenner Frosta bedre enn oss. Jorda, grønnsakene, potetene, urtene som vokser her – vi kjenner dem best, og vi vet hvordan vi skal behandle dem for å få den gode smaken.

Våre hjelpere

Grønne Folk hadde aldri kunnet se dagens lys uten våre gode hjelpere. Bøndene i distriktet, naboene, engasjerte BaRe-folk, kjøpmenn i Trøndelag og alle de flotte menneskene i distriktet som har heiet på oss fra dag én.

Da vi fortalte dem om planene våre for Grønne Folk var responsen følgende: «Vi skal gjøre det vi kan for at dere lykkes». Og som de har holdt ord! Siden den gangen har et stort antall laster med grønnsaker, poteter og trøndersk goodwill blitt losset av utenfor produksjonskjøkkenet vårt. Den gode samarbeidsånden som vi deler med dem gir oss energi, stå på-vilje og en dyp takknemlighet. Tusen, tusen takk.